Asya Geziverdik Nepal 

Pokhara’da Gezilecek Yerler

Bu yazımızı sosyal çevrenizle paylaşın...

Pokhara için Chitwan’dan yola koyulduk. Chitwan’dan ayrılamadan resepsiyona bin bir tembihle otobüste öne oturmak istediğimizi söyledik, çünkü otobüsün arkası çok sallanıyor, çocukla zor oluyor. Nepal’de önemli olan kilometreler değil yolda geçirdiğiniz saatler. 5-10 km’yi 1 saatte aldığımız oldu.

Pokhara’nın havası Katmandu Vadisi’ndeki 3 Kralliyet şehirlerinden çok farklı. Pokhara yemyeşil, her yerden orman fışkırıyor. Sokaklar ve kaldırımlar temiz. Kaldırım var her şeyden önce. Taksi fiyatları da Katmandu’ya göre daha uygun. Hatta motosiklet ehliyetiniz varsa Pokhara’da motosiklet kiralamak daha mantıklı. Bir kere tutacağınız taksi parasına 1 günlük motosiklet kiralayabiliyorsunuz.

Pokhara’da bir o tepeyi bir bu tepeyi gezeceksiniz. Tek düz yeri gölün kenarı. Pokhara’yı çok sevdik 1 haftamızı burada geçirdik.

POKHARA’DA GEZİLECEK YERLER

PHEWA (FEWA) GÖLÜ

Pokhara’da ilk yaptığımız etkinliğimiz gölün etrafında yürümek oldu. Kaldığımız yer göle çok yakındı. Pokhara’da kaldığımız 1 hafta boyunca gölün etrafında hemen hemen her gün yürüdük. Gölün etrafı sakin ve bize çocukla yürüyüş için çok iyi geldi.

Fewa Lake
Fewa Lake

Gölde mutlaka bot turu yapın. Kürek çekmeyi biliyorum derseniz size eşli edecek kişi de geliyor. Onur tam gaz bizi gölün ortasına getirdi ve etrafı izlemeye başladık. Sessizlik, doğa öylesine güzel ki. Dağların arasında bir gölün ortasındayız. Huzur vericiydi. Atlas kürek çekmek istediğinde ona öğretmek ve onu oyalamak uğraştırıcı olsa da biz çocukla gezmenin bu yanını da kabul etmiş durumdayız.

Dünya Barış Tapınağı (World Peace Pagoda)

World peace pagoda pokhara
World Peace Pagoda Pokhara

Kaldığımız yer gölün kenarında olduğu için diğer tepelere ulaşımda 2-3 otobüs değiştirmek durumunda kaldık ama gün içinde arta kalan zamanlarda hem çarşı içinde olmuş olduk hem de gölün kıyısında. Dünya Barış Tapınağı’na gitmek bizim için kolay olmadı, hatta macera dolu oldu. Toplamda 2 otobüs değiştirerek tapınağın o dik yokuşuna tırmanmaya başladık. Hatta baya baya yürüdük. Sonrasında minibüs geldi ve bindik. Az sonra da indik. Merdivenlere yakınmışız.

Başladık merdivenleri tırmanmaya. Tapınağın oraya ayakkabıları çıkarıp giriyorsunuz. Sessizlik önemli bir şart. Sessiz olmayanları uyarıyorlar. Dünya Barış Anıtı’nın müthüş bir manzarası var. Pokhara’yı panorama alabilirsiniz. Şehrin genel yerleşimi hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. Atmosferi müthiş.

World peace pagoda pokhara
World Peace Pagoda Landscape – Dünya Barış Anıtı Manzarası

Dönüşte merdivenlerin orada küçük bir işletmeye oturup momo yedik. Bizi bu işletmeye çeken dondurma külahlarını yaparken oluşturduğu o müthiş kokuydu. Tatlıları da kendileri yapıyormuş. Baya baya karnımız acıkmıştı.

Dönüşte merdivenlerin bitiminde küçük bir araba hareket etti. Biz de yürümeye devam ettik, ne de olsa yokuş aşağı dedik. Sağ olsun bizi almak için durdu. Şelalenin ve mağaranın oraya kadar bırakmış oldu.

Bu arada Dünya Barış Anıtı’na ulaşmak için 2 seçenek var. 1.si botla anıtın olduğu kıyıya gelip tırmanmak. 2.si ise bizim yaptığımız gibi araba yoluyla tırmanmak. Tercih sizin.

Botla/tekneyle kıyıya gelip oradan tırmananların yorumlarını merak ediyorum. Yorum kısmında bekliyorum sizi.

Gupheshor Mağarası (Gupteshwor Mahadev Cave) 

Anayoldan mağaraya giderken hediyelik ve oyuncakların satıldığı küçük bir çarşının içinde geçeceksiniz. Mağaranın giriş ücreti makuldü (1$). Mağaranın girişindeki turuncu merdivenler tepeden çok güzel görünüyor. Mağaranın içinde bir tapınak var. Ve en sonunda nehrin geçtiği yere ulaşıyor. Mağara nemli, arada su damlaya biliyor (elektronik aletlere dikkat) ve yer yer kaygan.

pokhara cave
Pokhara Cave

Şelale (Devi’s Falls)

Mağaraya çok yakın. Anayola çıktığınızda hemen yolun karşısında. Şelalenin girişinde de tezgahlar açılmış, küçük bir çarşı oluşturulmuş durumdaydı. Mağaradan ve şelaleden ziyade hediyelik eşya bölümünde daha çok vakit geçiriyorsunuz.

Şelalenin etrafı demir parmaklıklarla korunmuş durumda. Küçük bir alanı görüyorsunuz. Yine de keyifli ve huzurlu bir zaman geçirdik. Atlas burada dinlendi, atıştırdı biraz. Hem yorucu yokuşlardan, merdivenlerden sonra güzel bir dinlenme zamanı oldu.

devi's falls pokhara selale
Devi’s Falls Pokhara Şelale

GÖLÜN ORADAKİ BUDİST TAPINAĞI
Pema Dechan Ling (Buddha Statue)

Gölün etrafında çokça turladık. Renkli dua bayrakları ve biraz tepede oluşundan dolayı gölü görebileceğimiz bir yer olarak düşündüğümüz Budist Tapınağına gittik. Vaktiniz varsa görebileceğiniz bir yer. Gölün oradaki dönme dolaba doğru baktığınızda dağın eteklerinde küçük bir tapınak göreceksiniz. Orası bu yazdığım yer.

Tapınağa giderken geçtiğimiz yollar, dükkanlar her şeyiyle gezmek çok güzel. Yine bol merdivenli bir tapınak. Bol bol fotoğraf çekildik. Gölü buradan görebilirsiniz.

pokhara budist tapınağı
Pokhara Budist Tapınağı

Sarangkot (सराङकोट)

Sarangkot’a otobüsle gitmek için öncelikle Baglung Otobüs Parkına gitmelisiniz. Sarangkot’a Baglung’tan yaklaşık 7 km’lik bir yol var. Yerel otobüslerle tıngır mıngır 2 kişi 100 rupi’ye gitmeyi düşünerek otobüse bindik ve kalkış saatini bekledik ama saat başı kalktığı için Atlas’la vakit geçirmek otobüsün içinde zor. Çantanı bırakıp aşağıya inebilirsin ama dönüşümlü olarak bu işi yapmamıza rağmen o gün zaman geçmek bilmedi. Vakit bazen paradan daha önemli olabiliyor. Taksiyle pazarlık ederek 1300 rupi olarak başlayan fiyatı 700 rupiye bağladık ve Sarangkot için taksiye bindik.

Kıvrımlı ve güzel yollardan geçip tepeye vardık. Sarangkot görüş noktasından tüm Pokhara’yı görmek mümkün. Tabi sis elverdiği sürece. Tepeye ilk vardığımızda 5 dk kadar gördük ve sonra da sis kapladı her yerimizi. Sisin geçmesini beklerken bir şeyler atıştırdık. Biraz bekledikten sonra açıldı her yer. Sarangkot Görüş Tepesinde sadece Fewa Gölü’nü değil tepelerin arkasında kalan diğer vadileri de görüyorsunuz. Müthiş gerçekten.

Sarangkot
Sarangkot

Yine tepeden baktığınızda bir sürü kartal, yamaç paraşütü yapan kişiler göreceksiniz. Yamaç paraşütünün başladığı yer Sarangkot.

Yokuş aşağı kendimizi saldık hafif koşar adımlarla yürürken otobüsün o kulak tırmalayan kornasını duyduk. Islık çalıp koşmaya başladık ve durdurup binmeyi başardık. Sarangkot’un o kıvrımlı yollarında otobüsün içinde bir o yana bir bu yana savrulduk. Şoför deli kullansa da o hali hoşumuza gitmişti. Parayı bile sallanmaktan muavine veremedik. Dönüşümüzde Baglung Otobüs Parkının yakınlarında inip başka bir minibüse bindik. Ve kaldığımız hostele gittik.

POKHARA’DA YAPILACAK AKTİVİTELER

Fewa Gölü’nde Tekne Turu: Gölün ortasında huzur dolu bir doğanın kucağına bırakın kendinizi.

Annapurna Yürüyüş Rotası (Annapurna Trek Tour): Annapurna I-II ve III himalayalarına 7-14 günlük yürüyüş turlarına katılabilirsiniz.

Annapurna Helikopter Turu: Annapurna’yı yüremeye vaktiniz yoksa ve gerçekten Annapurna Base Camp’ı görmek istiyorsanız yarım günde Annapurna Base Camp’a helikopterle gidip görebilrisiniz.

Yamaç Paraşütü: Etkileyici bir manzarada uçmak isterseniz Pokhara tam adresi.

POKHARA’DA HEDİYELİK EŞYALAR

Mağara ve şelalenin orada merkeze göre daha uygun fiyatları bulabilirsiniz (pazarlıkla tabi). Pokhara merkezden Tibet ses çanakları (kaseleri), şallar, heykeller ve çeşitli süs eşyaları alabilirsiniz. Katmandu Thamel’de de hemen hemen aynı fiyatları bulduğumuz için alışverişi Katmandu’ya bıraktık.

POKHARA’DA NEREDE YENİR? NEREDE İÇİLİR?

Şehrin merkezinde birçok kahve, pizza dükkanı ve restoran bulunuyor. Şehir merkezi olarak belirledikleri yerde kocaman bir ağaç ve  şehir merkezi diye yazdıkları tabela var.

pokhara city center
Pokhara City Center

Himalayan Java Coffee, Pokhara Java Coffee House kahve içmeye gittiğimiz yerler. Atlas pizza sevdiği için Godfather’s Pizzeria ve Pokhara Pizza House‘u denedik. Godfather’s Pizzeria’nın fiyatları porsiyonuna göre fazla geldi. Hemen Hemen her akşam yemeğimizi Pokhara Pizza House’da yedik. Hem fiyatları makul hem de lezzetli. Bir diğer seçenek olan OR2K Pokhara‘yı ve daha birçok kafe tarzı güzel konseptli restoranı deneyimleyebilirsiniz.

POKHARA’DA NEREDE KALINIR?

Gölün orada şehir merkezi olduğu için, hayatın kalbi gündüz de geceleri de burada atıyor. Kalacağınız yerin konumuna iyi bakın, göle yakın yerler daha iyi. Bizim kaldığımız yer göle yakın, merkeze yakın temiz bir yerdi. Katmandu’da kalırken Pokhara’ya gelmeden 2 gün önce bookingten ayarladık. Mount Blue Tourist Hostel’de bir hafta konakladık.

Katmandu’ya dönüşümüz için Pokhara – Katmandu otobüsü hostele çok yakın bir yerden geçiyordu. Sabah erken saatlerde bindiğimiz otobüsten ancak akşam inebildik. Yolda kamyon bozulduğu için saatlerce beklemek durumunda kaldık. Yolun 200 km olması sizi saat hesaplamalarında yanıltmasın. İzmir – Uşak arasından daha az ve İzmir – Uşak arasını yaklaşık 2,5 saatte alıyorsunuz. Pokhara – Katmandu arasını 10 saatte aldık. Yollar çok güzel, seyretmeye doyamıyor insan.

Bir öneri: Otobüste önlere oturmaya çalışın. Özellikle birkaç defa söyleyin. Önler daha az sallanıyor. Yollar daha kolay geçiyor nispeten.


GALERİ

 

Bu gezilerimiz de ilginizi çekebilir

"Pokhara’da Gezilecek Yerler" Hakkında Düşünceler

  1. Ayşegül Ayturunç

    Sevgili geziverdik ailenle merak ettiğiniz yerleri gezmeniz ne güzel.Daha nice yerleri keşfedersiniz birlikte umarım. Bizlerde bir gün sizin ayak izlerinizi takip ederek buralara gidebiliriz belki. Devam et izlerini takip edeceğiz ❣️❣️🇹🇷🇹🇷

    1. Geziverdik

      Çok teşekkür ederiz 🥰❤️

Bir Yorum Bırakın